Jak zapojit reproduktory do auta

U mnohých jsou reproduktory jedním ze základních prvků ve voze, jelikož jsou spojeny s možností vychutnat si dokonalý hudební zážitek. Ty dodávané výrobcem ale požadavky náročných posluchačů jenom těžko splní. Proto je dobré koupit si reproduktory nové. A jak nainstalovat a zapojit reproduktory? Podívejte se na náš návod. Nejprve je třeba zjistit, jaké reproduktory jsou ve vašem voze nyní. Roli hrají jak otvory, tak i hloubka, vedení kabeláže, nebo také její kvalita. Může se stát, že jenom vyměníte stávající reproduktor za nový, ale někdy může nastat i situace, kdy bude třeba pustit se do náročnějšího zapojení.

Pokud půjde o druhou možnost, je dobré si připravit vše, co budete na zapojení reproduktorů potřebovat. Může jít o izolační a stahovací pásky, budete potřebovat kombinačky, štípačky, ale i lisovací kleště. Neobejdete se ani bez pájky, pilky nebo pilníku, stejně jako klasického nářadí, od sady šroubováků, přes gola sady, až po sadu imbusů. Výjimkou nemusí být ani vrtačka. Pokud vše máte, pojďme na postup toho, jak zapojit reproduktory do auta.

Zapojení předních reproduktorů

Zde jsou primárně používané komponentní reproduktory. A to tak, že se daný reproduktor jednoduše umístí v prostoru dveří - tam, kde byly umístěny reproduktory původní. Jde o umístění středobasového reproduktoru, zatímco ten výškový bude vyžadovat vlastní instalaci. A to znamená, že se neobejdete bez nutnosti vyvrtat několik otvorů ve výplních dveří, stejně jako v oblasti předních sloupků, v oblasti zpětného zrcátka, proto, aby bylo dodrženo správné nasměrování výšek. Volba konkrétního místa je ne vás samotných, je třeba myslet pouze na správný průsečík jejich os, který by měl být zhruba v oblasti hlavy posluchače, a to v samotném středu mezi sedadly.

Nejprve je samozřejmě nutné odstranit krycí mřížku reproduktoru. Zde pozor na to, aby nedošlo k poškození kabelů. Potom původní reproduktory vyjměte a zkontrolujte, zda do montážního otvoru budou pasovat nové. Pokud ne, otvor upravte, jak budete potřebovat. Stejně tak není problémem využít i různé adaptéry, které jsou na trhu dostupné, a to jako příslušenství k reproduktorům. Následně se věnujte napojení konektorů přesně podle připojení z původního reproduktoru. Pokud nebudou konektory pasovat, je možné využít redukci. Velmi důležité: minusový vodič je obvykle označen černým pruhem. Po napojení již můžete reproduktory nainstalovat na požadované místo nasadit obložení dveří. Pokud to děláte sami a poprvé, raději celý postup foťte – budete vědět, co se kam zapojovalo.

Zapojení zadních reproduktorů

Zapojení zadních reproduktorůTy jsou primárně využívány z toho důvodu, aby bylo zajištěno nejenom ozvučení zadních sedadel, ale aby došlo také k celkovému dotvoření hudební kulisy. Pokud jde o umístění, jsou velmi často instalovány v dolní části zadních dveří, popřípadě v zadním platě, které je nad zavazadlovým prostorem. I zde je možné použít reproduktory komponentní, ale mnohem lepší a jednodušší je použít ty koaxiální. Prvním krokem by mělo být odmontování krycí mřížky a krytu dveří. Potom dojde k demontáži původního reproduktoru, na základě kterého zkontrolujete polaritu kabelů a konektory. Dojde k připojení plusového a minusového vodiče na nový reproduktor a ten může být následně namontován na původní místo. Poté už dojde jenom k montáži krytu nebo krycí mřížky a vše je hotovo.

I u odborníků

Pokud jde pouze o výměnu stávajících reproduktorů za nové, není připojení zase až tak komplikované. Je-li ale potřeba realizovat i celou řadu úprav, je lepší volbou využít spíše služeb profesionála. Tedy odborníků, kteří mají znalosti a zkušenosti, díky čemuž bude výsledek po kvalitativní stránce vždy dokonalý.